’s Winters laten we de tuin al snel voor wat het is want er valt toch niet veel te beleven. Toch zijn er planten die zich juist nu op uitbundige wijze tonen. Plant ze op een zichtplek zodat je er van in huis van kunt genieten of aan een toegangsweg voor hun heerlijke geur.

Het is niet zo dat deze winter- en vroege voorjaarsbloeiers continu bloeien, ze hebben allemaal hun eigen manier om hun bloemen tegen de vorst te beschermen. Bij vorst stoppen ze even met bloeien. Als het weer vorstvrij is bloeien ze uitbundig verder. Hieronder enkele voorbeelden uit een ruime keuze.

Bomen

Cornus mas (gele kornoelje)

Kleine boom of heester tot 5m hoog. Bloeit in het vroege voorjaar voor de bladontwikkeling met kleine, goudgele bloemen in dichte bolvormige schermen.

Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ (wintersierkers)

Bladverliezende winterbloeiende sierkerselaar tot 8m hoog en breed. Op zijn vaasvormige kroon bloeien van november tot april zachtroze tot bijna witte halfgevulde bloemen in trossen.

Heesters

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ (sneeuwbal)

Bladverliezende heester tot 3m hoog. Bloeit van november tot maart met geurende roze bloemen aan de kale takken.

Viburnum tinus ‘Eve Price’

Groenblijvende heester bloeit van februari tot maart, witte bloemen ontluiken uit rozerode bloemknopjes, gegroepeerd in vlakke bloemtuilen.

Hamamelis mollis (Chinese toverhazelaar)

Bladverliezende heester tot 4m. Bloeit op zijn kale takken, de spinachtige bloemen kleuren geel, oranje, rood.

Daphne mezereum ‘Daphne’ (rood peperboompje)

Bladverliezende heester tot 1.5m hoog. Bloeit rozerood op zijn kale takken in februari maart bij voorkeur in halfschaduw.

Chimonanthus praecox (winterzoet)

Heester tot 2.5m. Van november tot maart bedekt met kleine zwavelgele bloempjes die lekker ruiken naar honing.

Helleborus (kerstroos)

Groenblijvende vaste plant voor in de halfschaduw die zeer geschikt is als onderbeplanting bij grotere heesters. Bloeit van februari tot april. De bloemkleur kent veel bijzondere kleurscharkeringen tussen wit tot diep bordeaux.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin?

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek:
0473 85 35 50 of via info@mathieuverheust.be