Of je nu van dieren houdt of niet: meestal worden slakken niet echt met open armen ontvangen in een tuin. Zowel in je moestuin als bij je sierplanten kunnen ze een hele ravage aanrichten. Wil jij deze beestjes daarom op een diervriendelijke manier bestrijden? Of zoek je een aantal middelen waardoor de slakken niet zo makkelijk bij je planten geraken? Lees dan snel verder en ontdek onze handige tips!

Bereid je nu voor

In april leggen slakken voor het eerst opnieuw eieren, sommige soorten tot 400 stuks per slak. Het is dus belangrijk om ze al vroeg in het voorjaar  te bestrijden om zo later op het jaar een slakkenplaag te voorkomen.

  • Vooreerst kan je bij de aanleg kiezen voor planten waar slakken niet dol op zijn, of je kan de planten omringen met sterk geurende kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie of look.
  • Slakken hebben het niet begrepen  op scherpe hindernissen. Je kan het hen dus extra moeilijk maken door fijne eierschalen of grint tussen de planten te strooien.
  • Koester hun natuurlijke vijanden  in je tuin. Merels, eenden, egels, kikkers, padden kippen … zijn gek op slakken. Zo kan je ze op een milieuvriendelijke manier bestrijden.

Hebben de slakken toch al een weg naar je planten gevonden?

Gebruik ecologische slakkenkorrels. Deze doden snel en efficiënt de naaktslakken. Of maak een slakkenval door een potje in te graven en te vullen met bv. kriekbier. Slakken zijn er dol op en verdrinken in het bier. Je moet het potje wel regelmatig ledigen anders wordt het snel een vieze boel.

Ten slotte kan je ook parasiterende aaltjes aankopen. Deze aaltjes worden gelust door de naaktslakken. Alleen de slakken worden geïnfecteerd en na verloop van tijd stoppen ze met eten waardoor ze sterven.

Zo zie je dat er redelijk wat milieuvriendelijke manieren zijn om slakken te weren uit uw tuin.

Veel tuinplezier!
Mathieu

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin?

Contacteer me voor een vrijblijvend gesprek:
0473 85 35 50 of via info@mathieuverheust.be