Iedereen droomt wel van een mooie tuin, maar wat doe je toch allemaal verkeerd? Je spendeert er uren aan, je geeft veel geld uit en toch is het niet wat je ervan verwacht had. Met onderstaande tips kom je al heel wat verder. Zo doe je het.

1. Alles begint bij een goed plan.

Velen gaan vol enthousiasme aan de slag in de tuin op basis van een idee. Iets wat ze ergens gezien hebben en in hun eigen tuin willen nadoen. Gevolg: teleurstelling. Er zit geen spanning in de tuin, de verhoudingen kloppen niet, de beplanting doet het niet goed,… Begin bij het begin: zorg voor een plan.

2. Verhoudingen kloppen niet

De verhouding tussen verharding en groen moet ongeveer 1/3 op 2/3 zijn. Wat in kleine tuinen natuurlijk niet altijd haalbaar is. Dit kan je proberen op te vangen door in de hoogte te werken: plaats een kleine boom of meerstammige heester, maak gebruik van klimplanten op tuinmuren …

3. Zorg voor spanning

Werk met verschillende hoogtes zowel in beplanting als verhardingen. Hierdoor zal je tuin er al heel wat minder saai uitzien.

4. Maak je eigen keuzes

Bij je buurman vind je dit leuk en bij je zus dat en bij… Je wil te veel waardoor verhoudingen niet kloppen, er geen geheel is … Durf keuzes maken zodat je tuin jouw tuin wordt!

5. Durf buiten de lijntjes kleuren

“Mijn tuinhuis staat rechts achteraan de tuin en staat daar goed”. Maar is dit wel zo? Moet dat tuinhuis wel daar staan? Bestaat er geen geschiktere plaats? Durf uit de bestaande situatie te breken waardoor je tuin mooier en/of praktischer wordt.

6. Stel vooraf een budget op

De aanleg of renovatie van een tuin kost geld. Dit wordt nog wel eens onderschat. Uiteraard is het uiteindelijke kostenplaatje afhankelijk van de keuze van de materialen en de hoeveelheid werk die je uitbesteedt. Stel vooraf een budget op, bezuinig niet op goede materialen maar voer desnoods het plan in etappes uit.

Veel tuingenot!
Mathieu.

 

P.S. Wens je meer info over wat wij voor je kunnen doen?
Contacteer ons op 0473 85 35 50 of via info@mathieuverheust.be